Tattoo verwijderen

Tattoo verwijderen

Toch spijt van het zetten van die ene tatoeage? Dan helpen we je graag de om de tattoo permanent te verwijderen. Team VIP Huidkliniek is gespecialiseerd in het verwijderen van tatoeages in alle maten en kleuren met de ultramoderne YAG-laser. De niet-invasieve behandeling verwijdert je tattoo op een veilige manier, met een minimaal risico op littekens of verlies van huidskleur (hypopigmentatie).

Hoe werkt een tatoeagelaserbehandeling?

Allereerst is het belangrijk om te begrijpen wat de werking van een tatoeagelaser precies is. Zo bestaat een laser uit lichtdeeltjes die zijn opgeladen met stroom. Hierdoor zenden ze energie uit in de vorm van licht. Dit licht wordt gebundeld in een straal, waardoor een laserstraal tot stand komt. Een laserstraal is pas effectief als het een doelwit heeft waardoor de straal geabsorbeerd kan worden. Dit wordt een chromofoor genoemd. In het geval van tatoeageverwijdering is dit chromofoor pigment. Tijdens de laserbehandeling wordt de laserstraal op het pigment van de tatoeage gericht, waarna de inkt van de tatoeage in de huid, de laserstraal opneemt. Doordat de lichtdeeltjes worden opgenomen, ontstaat grote warmte in de pigmentcellen, waardoor de inktdeeltjes van de tatoeage uit elkaar schieten. Dit is meteen aan de huid te zien door een grijsachtige verkleuring. In de dagen daarna gaat het immuunsysteem van het lichaam aan de slag om deze losse inktdeeltjes op te ruimen.

Hoeveel behandelingen heb ik nodig?

Om een zo goed mogelijk eindresultaat te behalen, zullen meerdere behandelingen plaats moeten vinden. Amateuristisch gezette tattoos hebben gemiddeld drie tot zes behandelingen nodig, terwijl professioneel gezette tattoos gemiddeld binnen zes tot veertien behandelingen weg zullen zijn. De interval tussen de behandeling bedraagt acht weken. Deze tijd is nodig zodat het lichaam genoeg tijd krijgt te herstellen en de pigmentdeeltjes succesvol af te voeren. Bij gelaagde tatoeages (waarbij een nieuwe tatoeage over een oude wordt gezet), zijn meer behandelingen nodig omdat er meer inkt in de huid aanwezig is.

Welke behandelsensatie kan ik verwachten?

Lasertatoeageverwijdering is niet pijnloos. Velen vergelijken de gevoeligheid met het zetten van de tattoo zelf, anderen vergelijken het gevoel met het met spanning afschieten van een postelastiek tegen de huid. Op het moment dat de laser pigment uit elkaar knalt, is een grote ‘tik’ te horen en ontstaan grijze verkleuring, roodheid en kleine puntbloedinkjes op de huid. De grijze verkleuring wordt de ‘lasersnow’ genoemd en is een reactie van het uit elkaar geschoten pigment. Het verdwijnt binnen een uur. Hoewel de behandeling een pijnsensatie geeft, is de behandeling volledig veilig en wordt je goed op de hoogte gebracht welke verrichtingen wanneer zullen plaatsvinden. Voor pijndemping kan je twee uur voorafgaand aan de behandeling een paracetamol innemen.

Voorafgaand aan de behandeling

De laserbehandeling is het meest effectief als een groot contrast bestaat tussen de kleur van de tatoeage en de eigen huidskleur. Om deze reden is het belangrijk dat de huid tijdens de behandeling niet door zelfbruiner, zon- of zonnebank gebruind is. De huid mag daarom vier weken voorafgaand aan de behandeling niet blootgesteld zijn aan zon, zonnebank of enig product met zelfbruiner op het te behandelen gebied.

Na de behandeling

Omdat de huid intensief wordt behandeld middels de laser en de huid goed moet herstellen, is het belangrijk dat de juiste nazorg wordt nageleefd. Om zwelling, littekens, jeuk of irritatie tijdens het huidherstelproces te voorkomen, krijg je tijdens en na de behandeling duidelijke uitleg over de nazorg, de gewenste en ongewenste huidreacties die op kunnen treden en de toelichting bij deze huidreacties.

Het immuunsysteem speelt een grote rol in de effectiviteit van de behandeling, omdat deze de kapotgeschoten pigmentdeeltjes opruimt. Eet en drinkt iemand gezond en voldoende, zal het immuunsysteem beter werken, waardoor de pigmentdeeltjes effectiever worden afgevoerd.

Geen garantie

Omdat verschillende factoren bepalen in welke mate de tatoeage minder zichtbaar tot verwijderd wordt, kan VIP Huidkliniek nooit 100% zekerheid geven dat de tatoeage volledig te verwijderen is. Wel zullen we altijd onze eerlijke mening geven en zullen we gezamenlijk naar een zo mooi mogelijk eindresultaat streven. Hiernaast is een tatoeage op zich een litteken, omdat naalden in de huid zijn geweest en dit een huidtrauma heeft veroorzaakt. Als dit litteken erg verheven is, zal dit dus ook bij tatoeageverwijdering, aanwezig blijven. Wel zal het minder zichtbaar worden door de pigmentvermindering.

Alternatief voor laser

Ook tatoeageverwijdering zonder lasertechniek is bij VIP Huidkliniek een mogelijkheid. Deze behandeling wordt uitgevoerd middels de pigment-off techniek. De werking van deze techniek is als volgt: door het inbrengen van een pigment aantrekkende werkstof in de huid met het pigmentatie- of tatoeëerapparaat, zal de ongewenste inkt of het pigment dat in de huid is afnemen. Deze behandeling werkt als het ware als een magneet. De inkt die in de huid aanwezig is, hecht zich aan de ingebrachte werkstof, waarna het natuurlijke afweersysteem van het lichaam de aan elkaar gebonden deeltjes opruimt en verwijdert.

Laseren of pigment-off?

Het verschil tussen de laser en pigment-off behandeling is dat tijdens de laserbehandeling het pigment in hele kleine stukjes kapot wordt geschoten, waarna het lymfestelsel deze deeltjes op natuurlijke wijze opneemt en afvoert. De pigment-off behandeling baseert de pigmentverwijdering op het inbrengen van een actieve werkstof die kleeft aan de pigmentdeeltjes, waarna het lichaam dit opruimt. Pigment-off geeft geen verandering aan de huidstructuur, geeft geen kans op verbranding en kan alle kleuren verwijderen, zelfs wit pigment; een kleur die de laser niet kan bereiken.