YAG laser algemeen

YAG laser algemeen

Bij VIP Huidkliniek wordt gewerkt met de ultramoderne Q-switched YPRO YAG-laser. Deze laser is speciaal ontwikkeld en afgestemd voor de verwijdering van ongewenste permanente make-up, tatoeages en rode of grijze verkleuringen van eerder gezette permanente make-up. Ook is de laser perfect in te zetten voor de verwijdering van pigmentvlekken; zelfs op de donkerdere huid.

Hoe werkt de laser precies?

De werkzaamheid van een laser berust zich op de absorptie van het laserlicht door een doelwit, ook wel chromofoor genoemd. Er bestaan in de laser- en lichtwereld drie soorten chromoforen, namelijk water, hemoglobine (bloed) en pigment. In het geval van de laserverwijdering van tatoeages, permanente make-up of pigmentvlekken, is het chromofoor pigment. De YAG-laser is een Q-switched laser en werkt foto-akoestisch. Dit houdt in dat het laserlicht de huid binnendringt, waarna het pigment van de tatoeage, de permanente make-up of de pigmentvlek de laserstraal absorbeert. Door de absorptie van het laserlicht, komt veel warmte vrij waardoor het pigment explosief uit elkaar schiet in vele stukjes. Dit is het punt dat het immuunsysteem een grote rol speelt. Zo gaat het lymfesysteem van het lichaam de pigmentstukjes op natuurlijke wijze afvoeren, waardoor het pigment (in de tatoeage) afneemt.

Wat je kan voelen?

De laserverwijdering van zowel tatoeages, permanente make-up als pigmentvlekken is niet pijnloos. Tijdens het kapotschieten van het pigment in de huid door de laserstraal, hoor je een grote ‘’tik’’ op de huid. Dit geluid komt vrij door het explosief uit elkaar schieten van het pigment. De ‘’tik’’ geeft de sensatie van het met spanning schieten van een postelastiek op de huid en wordt vaak vergelijkt met de pijnsensatie die ervaren wordt tijdens het laten zetten van een tatoeage.

Hoeveel behandelingen zijn nodig?

Ongewenste pigmentaties op de huid, zoals tatoeages, permanente make-up en pigmentvlekken zijn aanwezig in veel verschillende kleuren, soorten en maten. Voor tatoeageverwijdering zijn gemiddeld vier tot acht behandelingen nodig met een interval van acht weken. De hoeveelheid behandelingen is afhankelijk van de grootte en de leeftijd van de tattoo, de manier waarop het is gezet (amateuristisch of professioneel), de verschillende kleuren die in de tattoo aanwezig zijn en de mate van werking van het lymfesysteem.

Team VIP Huidkliniek behandelt alle verschillende soorten ongewenste permanente make-up. Zo ook op de oogranden in de vorm van bijvoorbeeld ongewenste permanente eyeliners. Hiervoor wordt de speciale YPRO oogbeschermer gebruikt zodat oogschade wordt voorkomen. Voor de laserverwijdering van permanente make-up zijn gemiddeld drie tot vijf behandelingen met een interval van zes weken nodig, afhankelijk van de grootte en kleurintensiteit.

Om pigmentvlekken te verwijderen zijn gemiddeld twee tot vier behandelingen nodig voor het beste resultaat. Het kan echter ook zo zijn dat het vlekje na éen behandeling al niet meer zichtbaar is, maar dit is niet altijd het geval. De behandelingen zullen plaatsvinden om de vier tot zes weken. Hoewel laserbehandelingen vaak worden afgeraden bij de donkere huid, heeft de YAG-laser een zodanige nanometer dat enkel het te behandelen pigment wordt aangepakt. Hiermee is de YAG-laser veilig in te zetten op de donkere huid.

Voorafgaand aan de behandeling

Omdat de laser gericht wordt op het aanpakken van pigment, is het belangrijk dat het te behandelen gebied minimaal vier weken voorafgaand aan de behandeling niet is blootgesteld aan zon- of zonnebanklicht en/of dat de huid niet is gebruind met een zelfbruiner. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de laser verkeerd pigment gaat wegschieten, wat het risico op verbrandingen vergroot.

Na de behandeling

Omdat de huid intensief wordt behandeld middels de laser en de huid goed moet herstellen, is het belangrijk dat de juiste nazorg wordt nageleefd. Om zwelling, littekens, jeuk of irritatie tijdens het huidherstelproces te voorkomen, krijg je tijdens en na de behandeling duidelijke uitleg over de nazorg, de gewenste en ongewenste huidreacties die op kunnen treden en de toelichting bij deze huidreacties.

Is de een laserbehandeling geschikt voor mij?

De YAG-laser kan veel verschillende soorten huiden en pigmentindicaties behandelen. Bij de volgende situaties wordt echter geen laserbehandeling uitgevoerd:

  • Bij zwangerschap of borstvoeding;
  • Bij patiënten met een pacemaker;
  • Bij patiënten met huidkanker of auto-immuunziekten;
  • Bij patiënten met actieve herpes, psoriasis, multipele sclerosis, vitiligo, keloïdvorming of collageenziekten (zoals Ehler Danlos);
  • Bij gebruik van supplementaire zuurstof door de patiënt;
  • Bij gebruik van lichtgevoelige medicatie nu of minder dan zes maanden geleden (Roaccutane / Isotretinoïne, andere retinoïden of steroïden);
  • Bij patiënten met epilepsie;
  • Bij een sterke zon-, zonnebank- of zelfgebruinde huid;
  • Bij post-inflammatoire hyperpigmentaties, melasma en naevus van Becker (deze pigmentatievormen zijn dieper gelegen waardoor de laser ineffectief kan zijn en risico bestaat dat de pigmentatie wordt verergerd);